12 Treden van Nederigheid

Nederig door Nederland, van een treetje hoger naar een stapje minder

Nederigheid is een vreemd woord in de Westerse wereld waarin iedereen gericht is op prestatie, zelfontplooiing en succes. Nederigheid heeft echter niets te maken met vernedering, jezelf klein maken en jezelf wegcijferen. Het Latijnse woord voor nederigheid is humilitas, dat van humus komt, en aarde betekent. Nederigheid is als water dat door de aarde opgenomen wordt, waardoor planten en bloemen gaan groeien. Nederigheid staat voor bescheidenheid. Het betekent dat je jezelf niet op de voorgrond plaatst, dat je de ander respecteert, dat je in harmonie bent met jezelf en met anderen. Ben je nieuwsgierig naar de treden van nederigheid? Heb je genoeg van belangrijk doen? Plaats je jezelf altijd op de achtergrond? Wil jij wandelend even stilstaan in plaats van steeds maar door te rennen? Wil jij van doen naar wandelend denken? Wil je de grote diversiteit van Nederland ontdekken? Wandel dan mee.

Benedictus heeft in zijn kloosterregels een heel hoofdstuk gewijd aan nederigheid. Hij vergelijkt nederigheid met een trap van twaalf treden, waarbij elke trede een wegwijzer is. Het zijn verschillende aspecten van hoe jezelf en anderen tot bloei kunnen komen. Elke trede komt in een weekend in één provincie van Nederland aan bod. Je maakt je los van je dagelijkse doen en laten. Je gaat na welke waarde en betekenis een trede voor jou heeft. Nagaan wat je wilt, wat je doet en waar je je prioriteiten legt. Het gaat om je eigen ideeën, je eigen gedrag, je houding en manier van leven. We onderzoeken wat Benedictus zelf over de trede van nederigheid zegt, wat de visie en interpretatie van hedendaagse (benedictijnse) monniken is. Op basis daarvan ontdekken we met elkaar onze eigen ideeën. Het weekend hoeft niet gelijk een probleem op te lossen of direct resultaat op te leveren. Het gaat om ruimte en rust, beschouwen en reflecteren in de drukte van alledag. Wandelend natuurlijk. Want goede ideeën ontstaan op momenten van rust. Als er ruimte is in je hoofd of ruimte in een ontmoeting

— Everdiene

Goede ideeën ontstaan op momenten van rust.

— Everdiene

Nederigheid

Wie nederig is, kijkt oprecht met compassie naar zijn eigen leven en erkent dat hij niet belangrijker is dan andere mensen. Als je je bewust bent van je eigen menselijkheid is uiteindelijk niets menselijks je vreemd. Bescheiden leiders die hun eigen fouten erkennen en open staan voor feedback, zorgen voor betrokken medewerkers. Het erkennen van de grenzen aan je eigen kennis en gedrag stimuleert om vriendelijk en met compassie met elkaar om te gaan.

In harmonie met jezelf en met anderen

 

 De 12 Treden van Nederigheid

Bekijk hieronder de treden met de provincie waarin het weekend plaatsvindt.

1. Kwetsbaarheid, Flevoland
2. Zelfverloochening, Drenthe
3. Gehoorzaamheid, Noord-Holland
4. Volharding, Noord-Brabant
5. Berouw, Gelderland
6. Tevredenheid, Overijssel
7. Compassie, Utrecht
8. Voorzichtigheid, Friesland
9. Stilte, Groningen
10. Waardigheid, Zuid-Holland
11. Discretie, Limburg
12. Integriteit, Zeeland

Meer informatie?

Scroll hieronder door het overzicht en bekijk het programma van jouw favoriete trede(n). Het programma is momenteel nog volop in ontwikkeling, dus hou de website in de gaten voor nieuwe programma’s en data!

 

Wandel een weekend mee

Neem contact op!

Meer weten over De 12 treden van Nederigheid?
Bekijk hier de veelgestelde vragen.

 

Liever een dag wandelen?

Wandel eens mee met een Kloostergangwandeling.