Zevende trede - Compassie (Utrecht)

Ben jij kritisch naar jezelf? Beoordeel je jezelf op je uiterlijk, je carrière, je relaties, je ….? Heb je het idee dat de meeste andere mensen beter, succesvoller, gelukkiger zijn dan jij? Doe jij altijd je best, maar is het nooit goed genoeg? We moeten slim, boeiend, geslaagd en grappig zijn. En de lat daarvoor leggen we heel hoog, te hoog soms. En hoe goed we ook onze best doen om dat allemaal te zijn, er lijkt altijd wel iemand te zijn die het nog beter doet. Maar waarom zou je jezelf meedogenloos veroordelen en bekritiseren voor allerlei tekortkomingen? Waarom ben je niet vriendelijk en begripvol tegenover je fouten en gebreken? Dingen gaan ten slotte niet altijd zoals je zou willen: je maakt fouten, je loopt tegen je eigen grenzen aan, je voldoet niet aan je eigen idealen. Maak jezelf niet kleiner dan noodzakelijk is, waardoor je jezelf vernedert. En doe je niet groter voor dan je bent, dus geen arrogantie, zelfingenomenheid of narcistisch ‘kijk eens hoe goed ik ben’.

Het gaat om zelfcompassie; leren leven met jezelf, ook al gaat het dus wel eens anders dan je zou willen. Dat betekent niet dat je je eigen leed negeert, en ook niet dat je het overdrijft en erin doorslaat. Het betekent dat je op een niet-oordelende, beschouwende manier je aandacht erop richt en dat je begripvol bent tegen jezelf wanneer je lijdt, faalt of tekortschiet. Mensen met zelfcompassie weten dat onvolmaaktheid, mislukking en problemen bij het leven horen. Daarom zijn ze vriendelijk tegen zichzelf als ze iets vervelends meemaken, in plaats van dat ze boos of gefrustreerd worden. En dat verlaagt stress, zorgt voor emotioneel welzijn, en geeft een gevoel van voldoening, geluk en optimisme. Tijdens het weekend staan we wandelend even stil. We lossen niet direct het probleem van ontevredenheid op. Het gaat erom ruimte en rust in ons leven te brengen, te beschouwen en te reflecteren juist in de drukte van alledag. Het is ontdekken wat de ander vindt, waarbij we naar een klein beetje wijsheid streven. Wandelend natuurlijk. Want goede ideeën ontstaan op momenten van rust, als er ruimte is in je hoofd of ruimte in een ontmoeting.

— Everdiene

Programma

De trede over Compassie vindt plaats in Soesterberg, Utrecht. Je reist daar op eigen gelegenheid naartoe. Het conferentieoord is met het openbaar vervoer bereikbaar. Je kunt met de trein naar Amersfoort en daar de bus naar Soesterberg nemen (bus stopt voor de deur). Op eigen gelegenheid kom je vrijdag aan het eind van de middag aan. We maken kennis met elkaar, met het hotel, met Benedictus en met de zevende trede van nederigheid over Zelfcompassie. ’s Avonds wordt er voor ons gekookt. Na 20.00 uur ‘sluit de dag’. Na het ontbijt op zaterdag onderzoeken we wat Benedictus zelf over de trede van nederigheid zegt, en wat de visie en interpretatie van hedendaagse (benedictijnse) monniken is. We nemen de lunch mee en vertrekken in de loop van de ochtend om zo’n dikke 15 kilometer te gaan wandelen. Daarin gaan we verder in gesprek met elkaar en onszelf over Zelfcompassie. Op basis daarvan ontdekken we onze eigen ideeën. Dat doen we aan de hand van dialoog, (schriftelijke) opdrachten, stilte en de natuur. ’s Avonds staat ons eten weer voor ons klaar en sluit de dag na 20.00 uur. Op zondag gaan we na het ontbijt verder met Zelfcompassie. De lunch nemen we weer mee en we vertrekken voor een wandeling van ongeveer 15 kilometer waarin we verder zoeken, kauwen, herkauwen, beschouwen en reflecteren. Aan het eind van de middag nemen we afscheid van elkaar en vertrekken we met de bus richting station of stappen in de auto.

Eten, drinken en slapen
We overnachten in het vroegere Missiehuis Sint Jan en slotklooster Cenakel, tegenwoordig een conferentiehotel, in Soesterberg. Ontbijt, lunch en diner worden voor ons verzorgd. Het ontbijt en het diner nuttigen we in het hotel, de lunch nemen we mee voor onderweg.

Vragen?
Heb je nog vragen? Neem dan contact met me. Ik ben vaak aan het wandelen, en ben daarom per mail het beste bereikbaar. Wil je graag bellen dan maken we een belafspraak.

Garantie
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

 

Wandel een weekend mee

Meld je aan!

Meer weten over De 12 treden van Nederigheid?
Bekijk hier de veelgestelde vragen.