42% van jouw dag moet uit rust bestaan

Momenteel ben ik weer veel te druk; ik had het al eerder gezegd. Soms komen alle dingen tegelijk. Vorige week heb ik de hele week inclusief weekend gewerkt. Heb jij dat ook wel eens? Dat je weet dat je druk bent, maar dat je eigenlijk niet goed weet hoe druk? Dat is vrij logisch, omdat veel van je werk vrij gedachteloos gaat. En de tijd die je op je telefoon kijkt is altijd meer dan dat je denkt. Eigenlijk weet je niet goed hoeveel uur je ergens mee bezig bent.

Bewustwording is de eerste stap. Ikzelf moet tijdschrijven. Daardoor ontdekte ik ineens hoeveel uur ik de week plus weekend gewerkt had. Dat is overigens inclusief de reistijd en vertragingen, die voor veel onrust gezorgd hebben. Het was 85 uur. Ik schrok ervan. Het betekende dat ik zo’n twaalf uur per dag gewerkt had. Oef!

Natuurlijk vraag je je dan af hoeveel rust je eigenlijk nodig hebt.

Volgens Amerikaans arts en auteur Emily Nagoski zou je 42% van je dag moeten reserveren voor rust. Deze hoeveelheid hebben je lichaam en hersenen nodig om te herstellen. Omgerekend is dat iets meer dan tien uur per dag. Het mag duidelijk zijn, dat is me afgelopen week niet helemaal gelukt.

Maar wat is het probleem van minder rust?

De stress en overprikkeling in de steeds snellere wereld, beïnvloeden en verstoren van alles in ons lichaam, bijvoorbeeld je immuunsysteem, je spijsvertering en je hormoonstelsel. Wil je deze systemen optimaal laten werken dan zou je dus meer dan tien uur per dag moeten reserveren voor rust. Je redt het ook wel met minder. Maar ‘redden’ is net een zes minnetje, met hakken over de sloot. En dat is niet nodig en niet wenselijk.

Hoe kan dat nou?

Ik vind het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat het in sommige beroepen heel normaal is hele lange dagen te maken. Ik wil namelijk helemaal geen arts die 20 uur achter elkaar wakker is. Ik zou ook geen advocaat willen die meer dan twaalf uur per dag in rekening brengt. Je wordt namelijk slordig als je moe bent. Als je hersenen niet uitgerust zijn, lever je waardeloos werk af.

Hoe ziet die 42% eruit?

Slapen is cruciaal. Dus als je daar acht uur (of een uurtje meer of minder) aan besteed, blijven er twee uur per dag over voor andere rustgevende activiteiten. In de praktijk betekent dat het volgende.

  • 30 minuten ‘stressverlagend gesprek’ met partner, huisgenoot of andere dierbare personen die je vertrouwt.

  • 30 minuten lichaamsbeweging. Wandelen bijvoorbeeld verbetert de kwaliteit van je slaap.

  • 30 minuten aandacht schenken aan eten, dus niet achter je bureau, in de auto, met de televisie aan, of met je smartphone in je hand.

  • 30 minuten ‘vrij te besteden’. Vul deze tijd afhankelijk van je persoonlijke behoefte in. Wil je bijvoorbeeld meer dan 30 minuten wandelen, gebruik dit half uur daar dan voor. Je kunt er ook voor kiezen om naar muziek te luisteren of te mediteren, zolang je er maar van ontspant en je je gedachten kunt laten dwalen. En dat is dus niet met je telefoon bezig zijn of Netflixen.

 Allemaal leuk, maar waar haal ik de tijd vandaan?

Je weet natuurlijk dat er vooral veel winst te behalen is door je telefoon weg te leggen of zelfs uit te doen. Maar dat is nogal eens te moeilijk. Daarom andere ideeën. Fiets of loop naar je werk of maak een ommetje na het avondeten. Parkeer je auto net iets verder weg of stap een halte eerder of later uit, zodat je wat extra moet lopen. Neem altijd de trap, en dus niet de lift of de roltrap; ook als je naar de achtste verdieping moet.

Multitasken?

Ik ben geen voorstander van multitasken, maar sommigen dingen zijn te combineren. Zo kun je prima wandelen en tegelijkertijd een goed gesprek voeren waarbij je telefoon in je tas zit en op zacht staat. Of wandelen en een goed gesprek aan de telefoon, wat ik nogal eens doe.

En wat heb ik nog meer gedaan in die te volle week? Je moet niet aan mijn slaap komen. Ik gedij het best bij negen uur; dat is maar half gelukt. En ik heb in ieder geval bijna elke dag een uur gewandeld. Dat heb ik een paar keer gecombineerd met een goed telefoongesprek. Met aandacht eten? Mwah, niet echt. Deze week was een zesje.

Wil je veel meer dan 42% rust?

Ga dan mee naar Italië met het programma Rust & Tijd of Aandacht & Rust.

Vorige
Vorige

Rita

Volgende
Volgende

De natuur verbetert je relatie met tijd