De natuur verbetert je relatie met tijd

Pfff, het is weer eens zo ver. Ik ren achter mezelf aan. Ik moet té veel dingen doen in een té korte tijd. En dan beginnen mensen ook nog te ‘zeuren’ dat ze nog steeds op een antwoord wachten. Dat helpt ook niet echt. Op dit moment lijken de dagen in een duizelingwekkend en moordend tempo voorbij te vliegen. Ik kom chronisch tijd te kort.

Je hebt waarschijnlijk ook wel eens het gevoel dat je continu tijd te kort komt? Je bent niet de enige. Steeds meer mensen hebben dat gevoel. Hoe dat komt? Door de manier waarop wij tijd gebruiken en waarnemen.

Om te beginnen zorgen lange werkdagen ervoor dat je minder tijd hebt voor andere activiteiten. Daarnaast is de snelle levensstijl, terwijl je opeengepakt zit in een lawaaierige, dynamische en drukke stedelijke omgeving, mentaal uitputtend, en dit kan ook invloed hebben op hoe je tijd waarneemt.

Het hectische levenstempo beschadigt ons tijdsbesef

Ons tijdsbesef bestaat uit drie dimensies, is zeer subjectief, en wordt gevormd door je ervaringen en de omgeving waarin je je bevindt.

De eerste dimensie is tijdsopvolging. Je kunt de volgorde waarin dingen gebeuren waarnemen en dit helpt je om de wereld om je heen te begrijpen.

De tweede dimensie is tijdsduur. Je kunt de duur van een gebeurtenis waarnemen en inschatten. In de file staan bijvoorbeeld lijkt een eeuwigheid te duren, terwijl dezelfde tijd met vrienden kort en snel lijkt te zijn.

De derde dimensie is tijdsperspectief. Dit is de manier waarop je verleden, heden en toekomst ziet. Je kunt mentaal ‘tijdreizen’ en je richten op beelden uit het verleden, het heden en de toekomst. Je hebt meestal de neiging stil te staan bij het verleden, of te focussen op de toekomst. Maar een tijdsperspectief dat evenwichtig en dynamisch is, is een teken van psychologisch welzijn.

De Alle drie dimensies helpen je om de tijd te begrijpen. De manier waarop je ze waarneemt, wordt sterk beïnvloed door jouzelf, wat er om je heen gebeurt en wat je doet in een bepaalde periode. Je tijdswaarneming verandert bijvoorbeeld enorm als werk je aandacht opeist, als je vastzit in het verkeer of als je bij de tandarts zit.

De natuur is de oplossing voor het gevoel altijd tijd te kort te komen

Natuurervaringen kunnen namelijk zorgen voor mentaal, fysiek en emotioneel herstel. Ook kunnen ze helpen de tijdswaarneming te reguleren op ten minste twee manieren.

De eerste is het uitbreiden van onze perceptie van tijdsduur. Als mensen bijvoorbeeld gevraagd wordt hoe lang ze in een natuurlijke of stedelijke omgeving hebben gewandeld, zijn ze geneigd de tijd in de natuur te overschatten, en die in de stad te onderschatten. Met andere woorden, tijd voelt langer wanneer we ondergedompeld zijn in een natuurlijke omgeving.

De tweede manier is het bevorderen van een verschuiving in perspectief. In vergelijking met mensen die binnen zitten, blijkt dat degenen die in een natuurlijke omgeving zijn, zich meer op het heden en minder op het verleden richten.

Natuurervaringen helpen dus ons perspectief op tijd te verschuiven en een positievere kijk op het huidige moment te geven.

Er is al veel bewijs is dat natuurervaringen verschillende lichamelijke en geestelijke voordelen hebben. Nieuw is het idee dat zulke ervaringen mensen kunnen helpen hun relatie met tijd te verbeteren; de natuur is van belang voor het menselijk welzijn.

Hoe mooi sluit het programma Rust & Tijd hierop aan. Wil jij een week wandelen en het gevoel hebben twee weken weg te zijn? En wil jij de natuur zijn werk laten doen voor jouw eigen welzijn? Ga dan mee naar Italië.

Bron:

https://theconversation.com/the-frantic-pace-of-modern-life-is-damaging-our-sense-of-time-but-nature-can-help-us-heal-new-study-223998

Vorige
Vorige

42% van jouw dag moet uit rust bestaan

Volgende
Volgende

Wachten? Saaaaai!