Hoe meer je wandelt, hoe langer je leeft

We weten al langer dat wandelen gezond is, maar bij hoeveel stappen per dag? Vaak hoor je de grens van 10.000 stappen, dat ongeveer gelijk staat aan 7 tot 8 kilometer en 1,5 uur lopen. Maar niet iedereen is het over dat aantal eens.

En raad eens: 10.000 stappen zijn niet nodig. Bij 4.000 stappen neemt de kans op vroegtijdig overlijden al af. En na 2.500 stappen is de kans om dood te gaan door hart- en vaatziekten kleiner dan bij mensen die weinig tot niet bewegen. Per 1.000 stappen neemt de kans om dood te gaan met 15% af, en 500 stappen zijn al goed voor 7% minder kans op hart- en vaatziekten.

Dit alles blijkt uit een meta-analyse van 17 onderzoeken waar in totaal meer dan 227.000 mensen uit de hele wereld aan meededen.

Maar hoe meer, hoe beter. Hoe meer je loopt, hoe langer je gemiddeld leeft. Sterker nog, er lijkt geen ‘te veel’ te zijn. De onderzoekers berekenden dat zelfs bij mensen die gemiddeld 20.000 stappen per dag zetten, er nog steeds extra gezondheidsvoordelen zijn.

Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen, onafhankelijk van hun leeftijd en of ze in een subtropische, gematigde of koude regio wonen. Een zittend leven verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en verkort de levensduur. Tegelijkertijd beweegt meer dan een kwart van alle mensen op aarde te weinig. Voor vrouwen (32%) geldt dit meer dan mannen (23%) en voor mensen uit rijke landen (37%) meer dan voor mensen uit arme landen (16%).

Het voordeel van bewegen is voor jongere mensen het grootst. 60-plussers die 10.000 stappen per dag zetten, hebben 42% minder kans om vroegtijdig te overlijden dan degenen die gemiddeld 6.000 stappen zetten. Bij jongvolwassenen is er een lager risico van 49% tussen 7.000 en 13.000 dagelijkse stappen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is te weinig beweging de vierde grootste doodsoorzaak ter wereld. De organisatie schat dat er 3,2 miljoen mensen per jaar overlijden door een gebrek aan beweging. Door de coronapandemie zijn mensen wereldwijd nog minder gaan bewegen en dat is in de jaren daarna niet meer verbeterd.

Enneh, niet om het een of ander hoor, maar als je met VIA IONOI meegaat, dan kom je dus zeker aan de 20.000 stappen. Dat is toch mooi meegenomen, ook al is wandelen geen doel, maar een middel.

Bronnen

 

Vorige
Vorige

Het is een wedstrijd die je niet winnen kan

Volgende
Volgende

Schreeuwen, tieren en …. zwijgen