Je aandacht verbeteren doe je in de natuur

Ja hoor, nieuw onderzoek bevestigt opnieuw dat wandelen wonderen doet voor je hoofd. En wandelen in de natuur heeft zelfs nog meer voordelen dan wandelen in een stadse omgeving.

Ik zweer er al jaren bij: een ommetje (of liever nog langer) om mijn hoofd leeg te maken, mijn gedachten wat te temmen en mijn aandacht te verbeteren. En ja, voor mij is de omgeving waarin ik wandel belangrijk. Bij gebrek aan beter maak ik een ommetje in de stad, maar veel liever wandel ik een aantal dagen in de natuur.

Amerikaanse onderzoekers hebben het verschil tussen stad en natuur bestudeerd aan de hand van een experiment met 92 proefpersonen, die in twee groepen werden verdeeld. De ene groep moest 40 minuten door de botanische tuin van de universiteit wandelen, de andere groep 40 minuten door een stadse omgeving.

1000, 993, 986, ...

De aandacht van beide groepen werd voor en na hun wandeling op twee verschillende manieren gemeten. Ten eerste door de elektrische activiteit van de hersenen te meten. Ten tweede door te kijken hoe snel de proefpersonen bepaalde taken oplossen. Die resultaten werden met elkaar vergeleken.

Maar voordat de deelnemers aan de aandachttesten begonnen, werden eerst hun cognitieve krachten flink uitgeput. De proefpersonen kregen een hoofdrekentaak: tien minuten lang terugtellen van 1000 naar 0, in sprongen van 7. En neem maar van mij aan dat het behoorlijk uitputtend is; ik heb het ook een paar minuten geprobeerd. De bedoeling van die taak was om hun aandacht dusdanig op te gebruiken, dat die later volledig kan herstellen. Want dat zou door wandelen gebeuren.

Batterij opladen in de natuur

Beide groepen scoorden beter op de taak ná de wandeling dan vóór de wandeling. Dat is niet verrassend, omdat we al langer weten dat wandelen ervoor zorgt dat je mentale en cognitieve processen zich kunnen herstellen.

Maar de onderzoekers vonden een opvallend verschil tussen de twee groepen. De proefpersonen die in de natuur wandelden, waren beter in bepaalde aandachtstaken. Daarnaast werden de activiteiten om hun aandacht te herstellen ook in hun hersenen waargenomen. Het gaat hierbij vooral om het deel van de hersenen dat cruciaal is voor onder andere probleemoplossend denken en het nemen van beslissingen.

Zachtere prikkels

Een wandeling in de natuur zou als een resetknop werken. Dat heeft te maken met de indrukken die op je afkomen. In een stadse omgeving krijg je veel prikkels, zowel geluidsprikkels als visuele prikkels. Je moet constant kiezen op wat je je gaat focussen, dus dat vraagt veel aandacht.

In de natuur werkt dat anders. Daar zijn ook geluiden en bewegingen, maar die zijn ‘zachter’. Je hebt dus niet die gefocuste aandacht nodig, maar een zachtere aandacht. Daardoor kun je je batterij opladen. Bij terugkomst van de wandeling kun je beter je aandacht focussen.

Wil jij dat ook ervaren? Ga in het voor- of najaar mee met Aandacht & Rust. Dan wandelen we vijf dagen in de natuur. Met de oefeningen en opdrachten voor, tijdens en na de wandelingen, wordt je aandacht nog extra verbeterd; dubbelop feest dus.

Bronnen:

·       https://www.nature.com/articles/s41598-024-52205-1

·       https://scientias.nl/wandelen-in-de-natuur-herstelt-je-aandacht/

Vorige
Vorige

Snurkende monniken

Volgende
Volgende

Weet je wel hoeveel tijd dat kost?